Gödsling

– Gödsling av gräsmatta och häck

godsling-grasmatta-2

Hur ska man få den där fina, gröna gräsmattan och hur gör man för att få den där jämna, täta häcken som alla vill ha? Vi har samlat lite tips och råd för hur man kan sköta sin trädgård. Om du varken orkar eller har tid, så är det självklara valet att välja oss att göra jobbet åt dig. Vi på Göinge Naturtrim ger dig alltid en offert i förväg samt ett kostnadsfritt besök för att se hur just din trädgård ser ut och hur vi kan hjälpa dig på bästa sätt.

Gödsling av gräsmatta

För att gräsmattan skall bli så där tät och grön och kunna bekämpa mossa och ogräs på egen hand, så måste man tillföra gödsel i någon form. Konstgödsel är mer effektivt än naturgödsel, men verkar inte lika länge. Det räcker alltså inte att gödsla var tredje, vart fjärde år, utan måste göras minst en gång per år, helst fler gånger under året.

 

När gödslar man sin gräsmatta?

Detta bör ske på våren när snön har smält, tjälen har gått ur marken och gräsmattan har torkat upp och den första tillväxten har kommit igång. Sedan görs detta en gång till efter midsommar. Inför vintern kan man också gödsla lite extra för att gräsmattan skall kunna klara sig bra under vintern.

Gödsling av häck

En bra tid att gödsla häcken är på våren efter första lövsprickningen samt på hösten. Man tillför näring så att den grönskar hela våren och sommaren och på hösten för att klara den tuffa vintern. Luckra upp jorden och mylla denna med antingen kompost eller naturgödsel från ko eller häst.

 

Valet av gödsel

Det finns olika typer av gödsel att välja mellan. Naturgödsel kommer från kor, hästar, höns eller får och ska myllas ner i jorden. Används med fördel till trädgårdens häckar.

Om man använder det till sin gräsmatta, är det enklast att använda sig av granulat. Det är en form av konstgödsel, som är enkel att strö ut. Annat konstgödsel som finns är så kallat NPK-gödsel. NPK står för N=kväve, P=fosfor och K=kalium.

Vill du bli kontaktad?